top of page

Vælg den rigtige løbesko

Opdateret: 30. sep. 2021

Jeg ser mange løbere på klinikken og behandler mange løberelaterede skader. Jeg er ikke i tvivl om, at mange af disse skader opstår grundet forkert fodtøj og løbeteknik. Du er absolut ikke sikker på du har den rigtige sko, blot fordi du har fået lavet en løbestilsanalyse i en skobutik.Løbeteknik kommer før skovalg

Du skal lære at løbe før du begynder at købe sko! Lige så vel, som man skal lære at svømme, spille tennis, fodbold etc. skal man lære korrekt løbeteknik. Hvem har lært dig at løbe? Der er en del teknik, som man skal have styr på, for at kunne nedsætte risiko for skader. Det er mere end blot at sætte det ene ben foran det andet.


Hællanding, et produkt af skoindustrien

Som udgangspunkt skal du løbe som du er født til. Det vil sige på din forfod. Det er den eneste rigtige løbestil. Hællanding er et produkt af skoindustrien og næsten ingen vil lande på hælen uden sko på. Din fod er udviklet over 2,5 millioner års evolution. Jeg er ret sikker på, den er som den skal være og der ikke er behov for at hacke den med høje hæle og antipronationskiler. Hvis du er i tvivl, så se på hvordan børn løber. Ingen børn under 6-7 år er hællandere – de løber naturligt. Hvorfor de ender med at blive det, vil jeg komme ind på i en anden blog!


Hvilken løbesko er bedst?

I bund og grund betyder dette, at du skal vælge en sko der ikke har støtte og høje hæle. Heel drop (forskellen på sålens højde fra hæl til tå), skal helst ikke overstige 6mm og 0mm er bedst! Desuden skal de være fodformede, så tæerne kan ‘splatte ud’ når du lander. Læs herunder ACSM’s anbefalinger for skovalg.


Nye undersøgelser har fået ACSM til at ændre deres anbefalinger af løbesko

American College of Sports Medicine (ACSM), verdens største organisation inden for idrætsmedicin og træningsvidenskab, ændrede sidste år deres anbefalinger for valg af løbesko. Antipronationskiler, høje bløde stødabsorberende hæle med stort ‘heel to toe drop’ er et no go! Dette er selvfølgelig underbygget af den nye forskning der findes på området Læs hele brochuren her: https://www.acsm.org/docs/brochures/running-shoes.pdf…

74 visninger

Comments


bottom of page