Symptomer og behandling
De fleste har prøvet at vrikke om på foden i mere eller mindre grad og dermed pådrage sig en forstuvning. Typisk vil ligamenterne på inder- eller ydersiden af anklen tage skade. De kan forstrækkes, delvist briste, eller briste helt. Musklerne omkring anklen, i foden og i underbenet vil ligeledes også lide overlast ved en ankelskade. Derfor er det vigtigt, at ankelskaden bliver undersøgt, diagnosticeret og behandlet korrekt.
Akut ankelskade
Hvis du har pådraget dig en akut skade er det vigtigt, at få gang i behandlingen så hurtigt som muligt. Et gammelt råd lyder på, at man skal have is på en akut ankelskade. Nyere forskning peger dog imod, at det kan være med til at forsinke helingsprocessen. Jeg anbefaler, at man forbinder/komprimerer den og får den bevæget så hurtigt som muligt. Dette vil sørge for, at lymfesystemet kan fjerne hævelsen, som ofte er den smertegivende faktor ved en forstuvning.
Gammel ankelskade
Har du tidligere haft en ankelskade og har du svært ved at komme dig over den, vil du uden tvivl kunne få hjælp hos mig. Typisk vil der opstå arvæv omkring ankelledet, som nedsætter mobiliteten og kan medføre følgeskader i knæ hofte og fod. Dette arvæv kan nedbrydes bl.a ved ART behandlinger og du vil også få selvhjælpsøvelser, som kan hjælpe dig igang igen.
Stabiliteten i ankelledet vil som oftest også være nedsat efter en ankelskade. Derfor anbefaler jeg, at man kommer i gang med et effektivt træningsprogram, der både hjælper på dette, samt muskelstyrken omkring anklen og underben.
Hos Abenth Fysioterapi vil din skade blive grundigt undersøgt og behandlet. Du vil desuden blive instrueret i selvbehandling og få et skræddersyet træningsprogram, så du kan rehabilitere hurtigt fra din nye eller gamle ankelsskade.