top of page

Stillesiddende arbejde dræber

Opdateret: 30. sep. 2021

At sidde ned er direkte sundhedsskadeligt for dig. Løsningen er ikke at stå op lidt i løbet af dagen. Hvis du har hæve/sænkebord bør du fjerne stolen og gøre den stående stilling til din default stilling. Der er ikke nogen grund til at sidde ned overhovedet!? Det kan være behageligt, men man får intet positivt ud af det fysisk. Tværtimod. Det kræver lidt tilvænning, men efter kort tid vil man sagtens kunne stå op en hel arbejdsdag.

Et godt råd er, at anskaffe sig en lav skammel eller kasse man kan sætte benene op på skiftevis i løbet af dagen for at aflaste lænden.


Du ødelægger din krop og helbred

Når du sætter dig ned slukker du for alt fra navlen og nedefter. Det er nogle af de største muskler i din krop der ryger offline med det samme! De fleste mennesker synker også sammen og får den kedelige pukkel eller C formede ryg. Skuldrerne indadroterer og man laver et uhensigtsmæssig knæk i nakken, fordi man forsøger at holde hovedet oppe. Dette er en menneskelig fejlstilling, der hindrer din krop i at fungere optimalt og på sigt vil medføre diverse ortopædiske problematikker.

Hvor mange på dit kontor lider af fx hovedpiner, spændinger i skuldrer og nakke, smerter i albue/håndled eller rygsmerter?


Forbrænd 120.000 kalorier mere om året

Rent forbrændingsmæssigt vil man forbrænde ca 50 kalorier mere i timen stående. En arbejdsdag på 8 timer bliver til 400 kalorier og 2000 på en uge. 300 arbejdsdage om året svarer til 120.000 kalorier. Lad os sige du forbrænder 5000 kalorier på et marathonløb, så svarer det til 24 af marathonløb om året. Bare ved at rejse sig op!Sidde ned – det nye rygning?

I alle aldersgrupper i Danmark er stillesiddende adfærd udbredt, og udviklingen går i retning af, at vi bliver stadig mere stillesiddende. Der er evidens for, at stillesiddende adfærd udgør en selvstændig helbredsmæssig risikofaktor, der øger risikoen for blandt andet overvægt hos børn og hjertekarsygdom, type 2-diabetes og for tidlig død hos voksne.


Det er groft, at sammenligne det med rygning, men i bund og grund har stillesiddende adfærd mange af de samme negative effekter, som rygning har.


Hvad med børnene?

Klasseværelsets opbygning er efter min mening forældet. Målet er ikke længere, at lære børn, at sidde stille, så de kan komme ud som lydige fabriksarbejdere.

Det er mig en gåde, hvordan vi kan lade vores børn sidde ned fra de er 5 år gamle. Vi lader dem sidde i hele grundskolen i gymnasiet og på de videregående uddannelser. Når de så rammer arbejdsmarkedet og ender foran en skærm, begynder de at klage over smerter og ubehag. Her sender vi så fysser og ergoterapeuter ud. Vi starter massageordninger og skifter bordene ud med hæve/sænkeborde. Det er helt på hovedet. Hvorfor ikke lade børn modtage stående undervisning i skolerne og på den måde sætte tidligt ind med forebyggelse for alle de lidelser, som er nævnt i ovenstående?


Flere skoler i USA har forsøgsordninger med netop dette og resultaterne er fremragende. Bedre testresultater, mere energi og gladere børn er nogle af de meldinger der kommer fra lærerne.


Devulotion

Lad os slutte med denne, virkelig fine og rammende illustration, kaldet ‘Devolution’, og så vende denne kedelige udvikling om!


Du er velkommen til at kontakte mig, hvis du vil have idéer til, hvordan du selv kommer op at stå og ønsker en nem overgang fra det stillesiddende.

Jeg kommer desuden gerne ud på din arbejdsplads, giver gode råd, kigger på arbejdsstillinger og kan give øvelser, der kan fikse nogle af de almindelige problematikker, der kommer ved arbejde foran skærm.


Her er en TEDEd animation om emnet: https://www.youtube.com/watch?v=wUEl8KrMz14


 

Links til studier og artikler:Artikel fra Time magazine http://time.com/sitting/

199 visninger
bottom of page